Vieme už, že moringa má množstvo účinných látok, vitamínov a antioxidantov. Často však nedokážeme superpotravinám a rastlinám bohatým na rôzne prospešné látky, priradiť ich využitie v bežnom živote. Pomôžu nám napríklad s únavou či vyčerpaním?

Pri rannej šálke kávy rozmýšlame, ako by sme vlastne tieto látky mohli pre naše telo najlepšie spotrebovať a bojovať aj proti prejavom chronickej únavy. Dumáme až do tej miery, že zabudneme napríklad aj na to, že vlastne ani tú rannú kávu vôbec nepotrebujeme.

Zabudnite na kofeín

Moringa má totiž preukázateľné vlastnosti, ktoré vám dajú zabudnúť na všetky nápoje obsahujúce kofeín alebo teín. Prečo si skôr nepomôcť niečím menej agresívnym na náš organizmus? Moringa Karlibská funguje ako životabudič. 

Množstvo látok, množstvo dôvodov na vitalitu

Má vysoký obsah vitamínu A a železa, ktoré účinne bojujú proti neustálej únave a celkovej vyčerpanosti organizmu. Vitamín A a železo prispievajú k tvorbe červených krviniek a hemoglobínu zodpovedných za správny obeh kyslíka v ľudskom tele. Pokiaľ máte nedostatok vaše telo sa musí viac namáhať, aby dostalo potrebnú energiu, čoho následkom je pocit malátnosti a únavy.
{"products":[286]}

Draslík náš každodenný

Na vitalitu je potrebný aj draslík. To môžte vidieť napríklad i pri športovcoch. Tenisti si veľmi často doprajú banán počas prestávky. Moringa však draslíka obsahuje oveľa viac ako toto obľúbené ovocie. Dve kapsule prášku z listov tejto rastliny má toľko draslíka ako 7 banánov. 

Samozrejme, draslík sa vstrebáva do tela cez jedlo, ktoré jeme, preto netreba zabúdať, že moringa je doplnok stravy a najviac je tak nášmu telu prospešná.

Podľa autorov vedeckej štúdie publikovanej v roku 2016 v odbornom žurnále Oxidative Medicine and Cellular Longevity extrakt z moringy zvyšuje fyzický výkon, hemoglobín, pečeňové a svalové rezervy glykogénu.  Množstvo ľudí, ktorí sa venujú športu a nezabúdajú na pravidelný pohyb a správnu životosprávu, si na doplnenie energie moringu pridávajú do smooties, píjú čaj z jej listov alebo si ju sypú do jogurtov. 

Odborníci a športovci odporúčajú

Tento trend už badať aj vo svete profesionálneho športu. Najmä u tých športovcov, ktorí pochádzajú z krajín, kde sa moringa pestuje. Napríklad filipínsky profiboxer Manny Pacquiao si moringu sype prakticky do každého jedla a nemôže si ju vynachváliť. 

Aj odobrníci z Kameronskej univerzity v meste Buea dokázali v laboratórnych podmienkach, že moringa zvyšuje športovú výdrž. Tým že dokáže vstrebávať rezervy glycogénov v krvi, zvyšuje aktivitu antioxidantov v tele a znižuje koncentráciu bielkovín v krvi.

Zabudnite teda na štyri kávy denne a doprajte si moringu ako overený životabudič. Telu dodáte vitamíny a ono sa vám za to odvďačí vitalitou a absenciou únavy.