Horčík je pre nás dôležitým prvkom. Predsa však práve našu krajinu označila Bertelsmannova nadácia za krajinu s „deficitom selénu a horčíka“.

Horčík je v Moringe bohato prítomný, jeho obsah predstavuje až 370 mg v 100 g prášku z rozomletých sušených listov. Asi 60 percent horčíka v našom tele sa nachádza v kostiach a zuboch, ďalší významný podiel pripadá na svaly. Horčík pomáha našim mitochondriám, čo sú malé „elektrárne“ prítomné v každej bunke, vytvárať ATP (adenosintrifosfát) ako palivo, a okrem toho aktivuje viac ako 300 enzýmov nevyhnutných pre mnohé telesné funkcie, ktoré sú potrebné na ukladanie energetických zásob a prenos nervových vzruchov. Horčík tiež pomáha funkciám srdca a nervového systému. Pacienti so srdcovým infarktom majú pri dostatočnom prívode horčíka významne lepšiu šancu na prežitie. Horčík zohráva tiež dôležitú rolu v prevencii rakoviny, resp. pri liečbe rakoviny. Nedostatok horčíka sa môže napríklad prejavovať aj tak, že postihnutí reagujú podráždene a sú precitlivení, často sa dokonca trasú, bývajú náchylní na prudké zmeny nálady, rozladenosť a depresie.  


Horčík nielen znižuje vysoký krvný tlak a chráni srdce, ale pomáha aj udržiavať zdravé kosti, a to tým, že zabezpečuje, aby sa v kostiach mohol ukladať vápnik. Telo ho potrebuje na tvorbu enzýmu, ktorý je v kostiach zodpovedný za tvorbu stabilných minerálnych kryštálov. Odporúčaná denná dávka horčíka je pre ženy 280 mg a pre mužov 350 mg. Na zaistenie správneho metabolizmu kyseliny fosforečnej, ktorá je prítomná v množstve nealkoholických nápojov, tiež potrebujeme ako vápnik, tak aj horčík. A aj diabetici, tehotné ženy a športovci vyžadujú zvýšený prísun horčíka.