B vitamíny rozpustné vo vode sú životne dôležité a ich nedostatok vedie k vážnym ochoreniam. Moringa predstavuje vynikajúci zdroj tejto skupiny vitamínov.

Vitamín B1 alebo tiamín je prvým vitamínom B, ktorý bol objavený. Táto životne dôležitá látka je nevyhnutná na produkciu bunkovej energie v mitochondriách, našich bunkových elektrárňach. Tiamín zohráva tiež dôležitú úlohu v metabolizme sacharidov, pri spracovaní tukov a bielkovín a pre funkciu srdca, svalov a nervového systému. Vitamín B1 je základnou súčasťou myelin pošvy, ktorá kryje naše nervové bunky. Nedostatok tiamínu môže preto viesť k poruchám nervového prenosu, ktoré sa môžu prejavovať bolesťami, svrbením a dokonca môže byť následkom aj odumieranie nervových buniek. Alkoholici, fajčiari a ľudia, ktorí konzumujú veľa čaju a kávy, majú zvýšenú potrebu vitamínu B1. Ľudia, ktorí zle absorbujú živiny alebo sa jednoducho zle stravujú, majú až desaťnásobnú spotrebu vitamínu B1. Vitamín B1 je chemicky nestabilný, a preto sa ničí varením, chladením alebo konzervovaním. Po uplynutí jedného roku sa obsah vitamínu B1 v zelenine uchovávanej v mraziacom boxe znižuje o 90 %. Potravinové doplnky obsahujúce vitamín B1 často nepomáhajú, pretože vitamín B1 v nich nie je prítomný v biologicky aktívnej forme tiamín-hydrochloridu.  

Vitamín B2 alebo riboflavín je rovnako dôležitým B vitamínom. Riboflavín aktivuje vitamín B6 a je potrebný pre optimálnu funkciu obličiek. Tento vitamín je tiež nevyhnutný na celkovú energetickú premenu v organizme a metabolizmus tukov, sacharidov a aminokyselín. Okrem toho je tento vitamín nevyhnutný na tvorbu červených krviniek ako aj na tvorbu bielych krviniek. Vitamín B2 je potrebný aj na optimálne vstrebávanie železa a určitých vitamínov, pre zdravé svaly a krásnu pleť.  

Ľudia, ktorí sú mimoriadne aktívni v oblasti športu, alkoholici, pacienti s rakovinou a ženy, ktoré užívajú antikoncepčné pilulky, rovnako ako aj ľudia, ktorí sú závislí na antibiotikách, mávajú zvýšené požiadavky na príjem vitamínu B2. Vo výrobkoch z bielej múky je oproti výrobkom z celozrnnej múky iba 30 % vitamínu B2. 

Vitamín B3 alebo niacín je rovnako ako vitamín B1 a B2 nevyhnutný pre výrobu energie, metabolizmus bielkovín, tukov a sacharidov. Okrem toho tento vitamín zohráva dôležitú rolu pre náš tráviaci proces, nervový systém a zdravú pokožku. Pellagra je ochorenie vznikajúce ako dôsledok nedostatku vitamínu, ktoré je charakterizované svrbením, zápalom slizníc zažívacieho traktu, poškodením centrálneho nervového systému, ktoré môže viesť až k ochrnutiu. V závažných prípadoch môže pellagra dokonca končiť aj smrťou. Náš organizmus si síce dokáže vitamín B3 vyrábať z aminokyseliny tryptofánu, na výrobu jedného miligramu je však potrebných až 60 mg tryptofánu.

Vitamín B5 alebo kyselina pantothenová sa tiež nachádza v Moringe: v 100 g prášku zo sušených listov je ho tu 2,6 mg. Tento vitamín transportuje mastné kyseliny a cukry na miesto produkcie energie v bunke. Kyselina pantothenová podporuje imunitný systém a zásobovanie kyslíkom a je považovaná za antistresový vitamín vhodný na posilnenie nervov. Prispieva k rýchlejšiemu hojeniu zranení a vylučovaniu splodín metabolizmu. Vitamín B5 pôsobí proti predčasnému vyčerpaniu a zvyšuje výkonnosť organizmu. Prospieva tiež pri chudokrvnosti, zápaloch a šedivení vlasov.  

Vitamín B6 alebo pyridoxín je nevyhnutný pre metabolizmus aminokyselín, pretože je nevyhnutný k syntéze mnohých proteínov. Reguluje tiež hormonálnu rovnováhu, znižuje hladinu cholesterolu, podporuje tvorbu protilátok, pomáha pri artritíde, psychických ochoreniach a hyperaktivite. To je dôležité pre syntézu a aktiváciu radu látok ako sú serotonín, dopamín a hemoglobín. Priemerný Američan prijíma v strave menej ako 70 % odporúčaného množstva vitamínu B6 a v našej krajine by to malo byť zrejme podobné. Nedostatok pyridoxínu sa môže prejaviť anémiou, podráždenosťou, poruchami spánku a tvorbou obličkových kameňov. V 100 g prášku zo sušených listov Moringy sa ho nachádza 1,7 mg. To sa snáď zdá byť málo, ale denná potreba predstavuje u žien iba 1,2 mg a u mužov 1,5 mg. 

Vitamín B7 alebo biotín je súčasťou mnohých dôležitých enzýmov. Pomáha premieňať tuky z potravy na mastné kyseliny, ktoré telo okrem iného potrebuje na výstavbu bunkových membrán. Biotín podporuje imunitný systém a vytváranie tkanivových hormónov; je dôležitý pre zrážanlivosť krvi, normálny krvný tlak a v organizme sa podieľa na produkcii energie. Biotín sa tiež označuje za vitamín krásy, pretože vďaka vysokému obsahu síry dodáva pokožke, vlasom a nechtom lesk a pevnosť. Pomáha tiež pri problémoch súvisiacich s nervami, ako je nespavosť, únava, úzkosti a depresie. 

Vitamín B9 alebo kyselina listová sa tiež nachádza v Moringe. Tento vitamín B zohráva významnú úlohu pri tvorbe, dozrievaní a regenerácii krviniek. Nedostatok červených a bielych krviniek oslabuje telo a jeho imunitný systém. Okrem toho sa podieľa na syntéze proteínov ako je hemoglobín a tiež je dôležitý pre náš nervový systém. Kyselina listová je nevyhnutná pre syntézu DNA a RNA, rovnako ako pre delenie a tvorbu buniek. Podľa štúdie „Nationaler Verzehrstudie II“ / Národný prieskum stravovania II/ z roku 2008 spracovanej Spolkovým výskumným ústavom pre výživu a potraviny nedosiahne celých 79 % mužov a 86 % žien odporúčané denné dávky. To sú znepokojivé údaje. Predovšetkým behom tehotenstva môže dôjsť k nebezpečnému deficitu kyseliny listovej, ktorý môže viesť k vzniku vrodených chýb novorodencov alebo spôsobiť potrat. Symptómy nedostatku kyseliny listovej môžu byť chudokrvnosť, poruchy trávenia, popraskané ústne kútiky a podráždenosť. 

Dostatočný prísun kyseliny listovej chráni pred kardiovaskulárnymi ochoreniami a psychickými problémami. Okrem toho spomaľuje starnutie pleti  a posilňuje imunitný systém. 

V Moringe sa nachádza vitamín B12 alebo kobalamín, ktorý je raritou v rastlinnej ríši, a to v množstve s 1,4 μg na 100 g. Dôležité je, aby sa vitamín B12 nachádzal práve vo forme kobalamínu, nie len vo forme analogickej alebo dokonca len podobnej, pretože telo môže využívať iba skutočný vitamín B12. Mäso, tempeh a sinica spirulina obsahujú iba jednotlivé zlúčeniny, ktoré sú B12 podobné, ale nemôžu sa premeniť v jeho aktívnu formu. Telo dokáže uchovávať iba malé množstvo vitamínu B12, približne 2 – 5 mg, a to predovšetkým v pečeni.  

Vitamín B12 je nevyhnutný pri výrobe aminokyseliny methionínu, pri premene kyseliny listovej na aktívnu formu a pri tvorbe myelinovej pošvy nervov. V tehotenstve a v dobe dojčenia sa potreba zvyšuje o jednu tretinu. Vzhľadom k tomu, že sa vitamín B12  ukladá v pečeni, môže ochorenie pečene, ale aj vysoká konzumácia alkoholu mať negatívny vplyv na príjem vitamínu B12. Ochorenia gastrointestinálneho traktu, pankreasu, ako aj fajčenie a tiež určité lieky, ako sú antikoncepčné pilulky, obmedzujú vstrebávanie vitamínu B12.  To platí aj pre seniorov, u ktorých sa asi u polovice osôb nad 65 rokov vyvinie bunkové oslabenie žalúdočnej steny. Tým vyvolané zníženie tvorby takzvaného intrinsického faktoru výrazne zhoršuje biologickú dostupnosť vitamín B12 a u mnohých ľudí vedie k nedostatočnému prívodu vitamínu B12. Nedostatok vitamínu B12 môže spôsobiť anémiu a degeneráciu nervového systému. Ako možné následky možno uviesť zlú schopnosť sústredenia, dýchavičnosť, poruchy videnia, poškodenie imunitného systému, stratu hmotnosti, agresivitu, zmätenosť, psychózy a depresie.