V posledných rokoch sledujeme celosvetový pandemický nárast ochorenia diabetes. Počet diabetikov rapídne stúpa aj na Slovensku. Z rastlinných preparátov sa antidiabetické účinky prejavujú intenzívne u moringy a zázvoru.

Mnohí z nás hľadajú riešenia na zmiernenie príznakov po prepuknutí ochorenia, ktoré nás obmedzuje v doterajšom živote. Zvažujeme zmenu životného štýlu, stravovania, zaradenie pohybu a samozrejme liekovú terapiu. Čím ďalej častejšie však obraciame náš záujem aj k prírodným preparátom, ktoré majú podporné účinky na organizmus a môžu pôsobiť preventívne voči rozvoju komplikácií ochorenia.

Overené účinky moringy

V listoch Moringy sa nachádza vysoké množstvo jedinečných izotiokyanátov (MIC), ktoré pôsobia proti obezite a zvyšovaniu váhy, a preukázaná bola aj ich anti-diabetická účinnosť. Významný efekt majú aj pri zvyšovaní inzulínovej citlivosti a pri eliminácii novotvorby glukózy v pečeni. Sprievodným znakom užívania moringy je aj navyšovanie účinných antioxidantov v organizme, ktoré ochraňujú bunky v pankrease produkujúce inzulín a eliminujú množstvo voľných radikálov typických pre hyperglykemických pacientov. Antioxidačný efekt pôsobí preventívne aj voči rozvoju komplikácií diabetu, ako je retinopatia, diabetická noha alebo ateroskleróza.

Ďalší zázrak - zázvor

Podľa najnovších štúdií má konzumácia zázvoru efekt na stabilizáciu hladiny glukózy v krvi a pôsobí preventívne na vznik srdcovo-cievnych ochorení. Priaznivo vplýva aj na hladinu cholesterolu a triglyceridov. Zázvor obsahuje 6-gingerol, ktorý výrazne potláča produkciu vysoko reaktívnych dusíkatých molekúl a oxidov dusíka. Ako zázvor, tak aj listy moringy majú významný antioxidačný efekt.

Spojením týchto dvoch prírodných „liekov“ vzniká jedinečná kombinácia, ktorú si môžete vychutnať aj vo forme čaju, alebo len doplniť svoje stravu jedinečným výživovým doplnkom s mnohostranným efektom.