Neexistuje žiadne jednoznačné odporúčanie ohľadom dávkovania moringy, pretože ide o čistý rastlinný suplement a nie esenciálnu živinu. Optimálne množstvo pre človeka bolo vypočítané na základe množstva vedeckých štúdií.

Optimálne množstvo extraktu moringy pre človeka bolo vypočítané na základe množstva vedeckých štúdií, a to na 29 miligramov na kg telesnej hmotnosti. To znamená, že pre priemerného 70 kg vážiaceho muža ide o množstvo 2000 mg, teda 2g prášku na deň. Ak za základnú jednotku budeme považovať jednu kapsulu s 0,5 g váhou, potom optimálne množstvo je práve 2-4 kapsule na deň. Pri uvedenom dávkovaní je antioxidačný efekt najvyšší, pri prekročení dávkovania sa už pozitívny efekt nezvyšuje.

Odporúčané je začať s polovicou čajovej lyžičky (v prípade užívania prášku) 3-5 dní, a postupne zvyšovať množstvo v priebehu dvoch týždňov, aby došlo k akumulácii efektu. V prípade kapsúl s 2 kapsulami a zvyšovať do dvoch týždňov na plnú dávku 4 kapsule za deň.

Tu je niekoľko spôsobov ako užívať moringu, aby ste dosiahli najväčšie benefity:

  • Sušené listy moringy resp. prášok: Listy sú považované za najpotentnejšiu časť moringy, vzhľadom na obsah antioxidantov a dostupných nutrientov. V porovnaní s inými časťami moringy majú listy najvyšší podiel fenolických zlúčenín, aminokyselín, mastných kyselín a ďalších bioaktívnych nutrientov. Pre dosiahnutie efektu je najlepšie konzumovať prášok v adekvátnom množstve a dávkovaní spolu s jedlom, a nie na lačný žalúdok.
  • Čaj: Je pripravovaný ako vodný výluh sušených listov moringy, obdobne ako iné bylinné čaje. Najbohatšie na nutrienty sú tie listy, ktoré sú z organicky pestovaných stromov moringy. Ďalším kritériom je dĺžka a teplota sušenia. Ideálne je pomalé šetrné sušenie do 42°C, ktoré umožní zachovať delikátnu chuť listov, ale najmä všetky významné bioaktívne nutrienty. Pri rýchlom sušení za vysokých teplôt sa môže časť živín degradovať, a ovplyvňuje to aj farbu a vôňu čaju. Sušené listy nie je vhodné zalievať vriacou vadou, prípadne variť, teplota vody pri zaliatí listov by nemala presiahnuť 95°C. Sušené listy je možné kombinovať aj s inými bylinkami podľa vlastného uváženia, ideálna je kombinácia so zázvorom pre potencovanie antioxidačného a protizápalového pôsobenia na organizmus. Ak sa moringa popíja vo forme čaju, môže sa popíjať až 3x denne počas dňa vždy po 150-200 ml výluhu, ktorý sa vytvorí zmiešaním s asi 95°C vodou a 4-10 g sušenej časti rastliny.

V ďalšom článku Vám prinesieme informácie o dávkovaní pri špeciálnych skupinách užívateľov, ako sú deti, tehotné a dojčiace ženy a seniori.