Počas vývoja ľudstva sme boli neustále vystavení slnečnému žiareniu, ktoré je nevyhnutné na tvorbu vitamínu D. Obavy z rakoviny kože nás naučili vyhýbať sa priamemu slnku, čo v konečnom dôsledku viedlo k celosvetovému poklesu hodnôt vitamínu D v našich organizmoch.

Nedostatok vitamínu D je v súčasnosti natoľko rozšírený, že môžeme hovoriť o endémii našej doby. Odhaduje sa, že až jedna miliarda ľudí trpí jeho nedostatkom. Čo všetko vitamín D ovplyvňuje sa dozviete v ďalšej sérii článkov.

Vitamín D pre srdce a cievy

V súvislosti s kardiovaskulárnymi ochoreniami (KVO) sa najčastejšie skloňujú rizikové faktory ako obezita, fajčenie, nedostatok pohybu, zvýšená hladina cholesterolu alebo homocysteínu. Existujú však štúdie jasne dokazujúce nevyhnutnosť vitamínu D pre zdravie srdca a ciev. Muži s nedostatkom vitamínu D majú 2-krát vyššie riziko infarktu. Nízka hladina vitamínu D (pod 15ng/ml) zvyšuje riziko KVO o 62%, a tiež ovplyvňuje výskyt hypertenzie

Vitamín D ochraňuje srdcovo-cievny systém viacerými spôsobmi – pôsobí na bunky hladkej svaloviny, znižuje zápaly, pomáha pri kontrole kalcifikácie krvných ciev, zlepšuje funkcie endotelu (vnútorná výstelka ciev) a znižuje krvný tlak.

Dostatok D pre diabetes

Z posledných štúdii vyplýva, že vitamín D je pravdepodobne zapojený do fungovania beta buniek (teda tých, ktoré produkujú a uvoľňujú inzulín v pankrease), zasahuje do citlivosti organizmu na inzulín a ovplyvňuje ako si naše telo poradí s glukózou

Pozitívny efekt vitamínu D sa netýka len cukrovky 2. typu, ale aj prvého typu, čo je autoimunitné ochorenie. Nízky počet hodín slnečného žiarenia koreluje s výskytom cukrovky 1. typu. Dostatočný prísun vitamínu D počas tehotenstva, dojčenia a raného detstva s vysokou pravdepodobnosťou znižuje riziko vzniku diabetu 1. typu. 

Jedným z rozhodujúcich aspektov je priamy účinok vitamínu D na imunitný systém, ktorý je dobre zdokumentovaný.

Zdroj: Glen Matten, Aidan Goggins: Lži o zdraví (Jak dosáhnout výjimečného zdraví), Vydavateľstvo Jota, 2013