Moringa obsahuje hodnotné mastné kyseliny

Moringa je dobrým zdrojom vysoko kvalitných mastných kyselín. Celkový podiel mastných kyselín z celkovej hmotnosti je 3,2 %; to približne zodpovedá kravskému mlieku.

Pomer nasýtených a nenasýtených mastných kyselín je 20 % ku 80 %. V semenách je koncentrácia mastných kyselín najvyššia, ale rovnako aj listy obsahujú 1 – 2 % tuku. „Moringa oleifera“ je v preklade „moringa olej obsahujúca“. 

Moringa obsahuje obe esenciálne mastné aminokyseliny, ktoré si ľudský organizmus nedokáže sám vyrábať, 106 mg linolovej kyseliny na 100 g a 624 mg kyseliny alfa-linolenovej na 100 g celkovej hmotnosti. Kyselina linolová je dvojnásobne nenasýtená, kyselina alfa-linolenová trojnásobne nenasýtená mastná kyselina. Tieto mastné kyseliny sú dôležité pre tkanivové hormóny, hospodárenie s hormónmi, imunitný, reprodukčný, respiračný, nervový a srdcový systém. Takže to znemená pre celé telo. Prášok z Moringy obsahuje šesťkrát viac omega-3-mastných kyselín než omega-6-mastných kyselín. V našej strave zďaleka prevažujú – vďaka vysokej spotrebe mäsa, výkrmu dobytka zrnom a príliš veľkému množstvo sójového oleja – naopak omega-6-mastné kyseliny; v súčasnej dobe je tento pomer 25 dielov omega-6 na 1 diel omega-3 mastných kyselín. Ideálny pomer by mal byť 2:1, ale práve preto je moringa so svojím šesťnásobným obsahom omega-3 voči omega-6 taká dôležitá ako kompenzácia. V prípade ľanového oleja je pomer stále iba štyri diely omega-3 voči jednému dielu omega-6 mastných kyselín. Moringa chráni naše cenné mastné kyseliny pred oxidáciou a dodáva suroviny pre enzýmy, ktoré sú nutné na premenu omega-3 mastných kyselín na EPA eikosapentaenovú kyselinu a DHA kyselinu dokosahexaenovu. EPA a DHA zlepšujú inteligenciu, pozornosť a pamäť; pôsobia ako prevencia rakoviny, autoimunitných ochorení, nadprodukcie inzulínu a zápalov. Ideálna je kombinácia oleja z Moringy, ľanového oleja a tvarohu. 


Nenasýtené mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom v behenovom oleji: podstatný prínos pre naše zdravie

Dokonca aj mastné kyseliny so stredným reťazcom pochádzajúce z rastlín, aj keď sú nasýtené, majú úplne odlišný účinok ako nasýtené tuky živočíšneho pôvodu. Potrebujeme viac nasýtených než nenasýtených mastných kyselín, lenže z toho správneho rastlinného zdroja. Behenové mastné kyseliny patria k nenasýteným mastným kyselinám, ako sú napríklad v Moringe obsiahnuté stearové a palmitové kyseliny. Viac než polovica fosfolipidov v bunkovej membráne je zložená z nenasýtených mastných kyselín a nasýtené mastné kyseliny sú hlavným tukom myelinovej pošvy v bunkách nervov. Vzhľadom na to, že nenasýtené mastné kyseliny so stredným reťazcom obsiahnuté v Moringe pôsobia proti oxidačným procesom v mozgu, zlepšujú schopnosť sústredenia, pamäť a náladu. Stredné mastné kyseliny sa v čoraz väčšej miere využívajú v športovej výžive, pretože pôsobia proti vyčerpaniu a zvyšujú odolnosť a výkonnosť. Tieto mastné kyseliny zároveň podporujú regeneráciu črevnej sliznice. 

Na rozdiel od iných tukov, nenasýtené mastné kyseliny so stredným reťazcom nás ponechávajú štíhlymi a napriek  tomu nám dodávajú energiu, pretože v pečeni sa menia priamo na energiu a nie na tuk. Okrem toho stimulujú funkciu štítnej žľazy a tým aktivujú metabolizmus. Preto pôsobí behenový olej priaznivo aj pri chudnutí. MCFs (angl. „middle chain fatty acids“) nepotrebujú inzulín, aby sa dostali do vnútra buniek, čo predstavuje skutočné požehnanie pre diabetikov. Surový rastlinný „panenský“, teda nezahrievaný olej z Moringy obsahuje silné antioxidanty na posilnenie imunitného systému. MCFs pôsobí ako prírodné antibiotikum. Pomáhajú pri vylučovaní ťažkých kovov a neutralizujú aj iné environmentálne toxíny. Tak odďaľujú proces starnutia a pomáhajú predchádzať takým problémom, ako je hyperaktivita a ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) – hyperkinetická porucha. 

Olej z moringy je zdravý pre srdce a pomáha predchádzať srdcovému infarktu a mozgovej mŕtvici. Jeho mastné kyseliny so stredným reťazcom zvyšujú podiel dobrého HDL-cholesterolu a pomáhajú predchádzať ateroskleróze, kôrnateniu vnútornej steny tepien. MCFs okrem iného ničia cytomegalovírusy, helicobacter pylori a chlamýdie, ktoré môžu vyvolať zápal pľúc. Tieto vírusy a baktérie kolonizujú a poškodzujú steny tepien. MCFs sú schopné ničiť lipidový obal, ktorým sa vírusy a baktérie obklopujú. Aj proti kvasinkám  a iným hubám sú MCFs účinné. Olej z Moringy môže znižovať vysoký krvný tlak a upraviť srdcovú arytmiu. 

Olej z moringy obsahuje asi 3,5 % nenasýtených kyselín. Tie bojujú s aterosklerózou, srdcovými chorobami, zápalmi, depresiami a poruchami správania, ako je hyperaktivita, zlá sebakontrola, problémy s pozornosťou. U mnohých detí so syndrómom deficitu pozornosti alebo poruchou pozornosti (Attention Deficit Haperactivity Disorder – ADHD), bol zistený nedostatok esenciálnych mastných kyselín v krvi. Ak sa im podávajú orechy, za studena lisovaný olivový olej z prvého lisovania, ľanový olej alebo olej z Moringy, ich správanie sa zlepší; dokážu sa lepšie sústrediť a lepšie sa učiť, bez toho, aby museli brať vždy problematické psychofarmaká ako je Ritalin. 

Nedostatok esenciálnych mastných kyselín je typický fenomén v priemyslových krajinách, kde nachádzame rafinované tuky v mnohých potravinách. Predovšetkým nenarodené deti, novorodenci a deti vôbec potrebujú polynenasýtené mastné kyseliny v období, keď sa vyvíja ich mozog.