„Jedným razom sa teraz zazelená, snáď biednemu človeku pre radosť, že niečo opäť mladne, ktorá je o to väčšia, že on sám predsa starne.“ - Johann Wolfgang von Goethe

„Jedným razom sa teraz zazelená, snáď biednemu človeku pre radosť, že niečo opäť mladne, ktorá je o to väčšia, že on sám predsa starne.“ 
- Johann Wolfgang von Goethe 


Nobelova cena za objav fotosyntézy


Prečo sú vlastne rastliny zelené? Existuje modrozelený chlorofyl typu A a žltozelený chlorofyl typu B. Pozoruhodná je tu chemická podobnosť medzi červeným krvným farbivom hemoglobínom a chlorofylom. Za tento objav získal Richard Willstätter v roku 1935 Nobelovu cenu za chémiu. Jediným rozdielom je to, že ústredným prvkom je v prípade chlorofylu horčík a v prípade molekúl hemínu železo. Chlorofyl a krv sú čo sa týka ich chemickej štruktúry vlastne dvojčatá. Hemín sa zlučuje s proteínom globínom a vytvárajú tak hemoglobín, ktorý sa nachádza v červených krvinkách. Chlorofyl možno považovať za „prvok“, ktorým príroda umožňuje tvorbu krvi u všetkých bylinožravcov a teda aj u človeka. V chlorofyle nazhromaždená slnečná energia sa odovzdáva k dispozícii rastlinným bunkám rovnako ako aj našim bunkám. Žiadny div, že podávanie chlorofylu u zvierat aj u ľudí trpiacich anémiou funguje rovnako rýchlo ako podávanie prvku železa. Pri súčasnom podávaní chlorofylu a železa sa zvyšuje počet červených krviniek a hladina hemoglobínu viac než pri podávaní samotného železa. Doplnky stravy obsahujúce železo sa často zle metabolizujú alebo môžu viesť k zápche. Štúdie preukázali pozitívny vplyv chlorofylu na tvorbu červených krviniek. Zelená zelenina, prírodné zelené šťavy sú teda skvelou príležitosťou k prevencii a liečbe anémie alebo chudokrvnosti, ktorou v priemyselných krajinách trpí približne 60 % žien.  


„Zeleň, ako Ťa len milujem. Vietor zelený, zelené konáre“
- Frederico Garcia Lorca 


Všeumelec chlorofyl

Horčík posilňuje svaly a nervy a je dôležitý pre zdravé srdce a riadnu funkciu pľúc. Chlorofyl prispieva k prísunu kyslíka do krvi, čo urýchľuje delenie buniek, optimalizuje metabolické procesy a zlepšuje výkon mozgu. Hademar Bankhofer píše vo svojej knihe „Na srdci mi leží vaše zdravie“ v kapitole „Šalát zaháňa únavu“, že psychické zdravie podporuje chlorofyl, pretože v ňom obsiahnuté zelené farbivo zabezpečuje, aby vdychovaný kyslík zostával dlhšie v mozgových bunkách a bol teda lepšie využitý. Na zachovanie zdravej krvi sú dôležité aj vitamíny C, B12, K, A, kyselina listová a vitamín B6, ktoré sú všetky obsiahnuté v Moringe

V zázraku fotosyntézy, ktorá vôbec umožnila vznik života na planéte, zohráva chlorofyl kľúčovú rolu. Chlorofyl v chloroplastoch zaisťuje, aby sa v liste skladajúcom sa z kyslíka, vodíka a uhlíka (získavané vo forme kyseliny uhličitej zo vzduchu) syntetizovala v slnečnom svetle najprv glukóza a potom škrob. Slnečná energia sa tak pretvára na životnú energiu nevyhnutnú pre život rastlín, zvierat a ľudí. V procese fotosyntézy sa potom oxid uhličitý premieňa opäť na kyslík a uhlík.  

Chlorofyl posilňuje náš imunitný systém a schopnosť spontánneho hojenia. Zelené rastlinné farbivo má antibakteriálny účinok. To je napokon aj dôvod, prečo tablety chlorofylu vyčistia náš dych. Kozmetika využíva zelené rastlinné farbivo pre jeho dezodoračný účinok a schopnosť neutralizovať pach na výrobu prípravkov proti zápachu z úst a telesným pachom. Chlorofyl podporuje zdravie lymfy. Okrem toho je táto látka schopná absorbovať energiu svetla a je tak dobrým zdrojom pre biofotóny, ktoré vysielajú riadiace impulzy na bunkovej úrovni. Chlorofyl potlačuje množenie anaeróbnych baktérií, ktoré sa inak môžu neúmerne premnožiť na črevnej alebo žalúdočnej sliznici na úkor aeróbnych baktérií. Okrem toho cholesterol priaznivo pôsobí na zlepšenie mozgových funkcií a pokles hladiny cholesterolu. 




Chlorofyl zabraňuje rastu nádorov


Chlorofyl je prítomný v mnohých enzýmoch, ktoré  pôsobia protizápalovo a hojivo. V prípade rakoviny tlmia nádorové bujnenie. Všeobecne možno povedať, že chlorofyl telu pomáha, aby sa uzdravovalo samo. Enzýmy v zelených rastlinách bránia degenerácii a starnutiu buniek a vzniku chronických ochorení. Chlorofyl ale môže prispieť k liečbe akútnych infekcií, urýchľuje hojenie rán a neutralizuje karcinogénne účinky toxických látok z nášho životného prostredia. Okrem toho tiež podporuje celkovú detoxikáciu tela. Chlorofyl je zelený liek! 

Ann Wigmore, priekopníčka obilnej šťavy z pšenice píše o chlorofyle: „Chlorofyl sa stane v nadchádzajúcom osvietenom veku hlavným proteínom. V čerstvo pripravenom nápoji obsahuje kondenzovaný slnečný svit a pre oživenie tela potrebný elektrický prúd, čo umožní otvoriť prístup aj k tým častiam mozgu, o ktorých ľudia doteraz nič nevedia.“ Kúzelnícka palička chlorofylu umožňuje previesť slnečnú energiu priamo na životnú energiu. Baldur Springmann, známy ekologický poľnohospodár píše: „V chloroplastoch sa vždy snúbi nebo a zem“. Hodnoty obsahu chlorofylu v 100 g prášku zo sušených listov mMringy predstavuje 689 mg a 27,1 mg v 100 g koreňov sú až senzačne vysoké (podľa štúdie Foidl, Makkar a Becker). 

Moringa však neobsahuje iba chlorofyl, ale aj ďalšie špeciálne rastlinné farbivá so silným antioxidačným účinkom, ako sú karotenoidy (napr. luteín, alfa-karotén, beta-karotén) ako aj xantín a ďalšie. „Zelená revolúcia“ ako možno nazvať dostatočný príjem zelených potravín sa však doposiaľ na našich tanieroch neuskutočnila. Zelená je však farba života.