Keď už poznáme účinky vitamínu D na naše zdravie, asi sa len ťažko zmierime s predstavou, že patríme k tým národom, u ktorých je deficit „déčka“ typický. Vieme vám ponúknuť riešenie a vysvetlíme, ako sa dá zvýšiť hladina vitamínu D v tele.

Ako dostať do tela Déčko

Možnosti prísunu vitamínu D prostredníctvom výživy sú relatívne obmedzené – obsahujú ho tučné ryby, vajcia, pečeň, mäso a fortifikované potraviny. Bežná strava však zaistí len 10% potrebného množstva (nie však u vegetariánov a vegánov). 90% by sme mali získať zo slnečného žiarenia – ale to len vtedy, ak náš tieň bude kratší ako naša výška a nebudeme chránený opaľovacím krémom. 

V našich podmienkach nie sme schopní udržať hladinu vitamínu D na potrebnej úrovni, a to častokrát ani počas letných mesiacov. Riešením sú kvalitné výživové doplnky, ktoré by nám udržovali množstvo vitamínu D na úrovni od 20-32 ng/ml

Vitamín D je ale pohlcovaný tukovými bunkami (je to vitamín rozpustný len v tuku, nie vo vode). Tuk naviaže na seba vitamín D, ale neuvoľní ho ani v prípade potreby. Na každých 10 kíl nadváhy je potrebné ešte navýšiť prísun vitamínu D o ďalších približne 20%. Doplnkový prísun vitamínu D je ideálny vo forme D3 (cholekalciferol). Efektivita vstrebávania závisí od obsahu tuku v črevách. Preto by sa doplnky s vitamínom D mali konzumovať spolu s jedlom obsahujúcim tuk.

Je bez pochýb, že vitamín D je zložitá nutričná látka, ktorá má potenciál pomáhať a pôsobiť preventívne voči nástupu dnes bežných chronických ochorení komplikujúcich náš život. Deficit vitamínu D je u ľudí viac ako častý, a preto je nevyhnutné jeho príjem razantne zvýšiť. 

V našich produktoch je vitamín D vo forme D3 (cholekalciferolu), a optimálna dávka pokryje váš prípadný deficit. Ideálne je práve spojenie s prírodnou zložkou – práškom z moringy, s vysokým obsahom vitamínu E a ďalších zložiek. Pri dlhodobom užívaní vás pozitívny efekt nemôže minúť!

Zdroj: Glen Matten, Aidan Goggins: Lži o zdraví (Jak dosáhnout výjimečného zdraví), Vydavateľstvo Jota, 2013