Vápnik

Úskalia rastlinnej stravy a ako ich obísť

V súčasných výživových trendoch prezentovaných odbornými kruhmi sa čoraz častejšie skloňuje „plant-based“ strava ako východisko pri prevencii civilizačných ochorení. Minimalizovanie príjmu potravín zo živočíšnych zdrojov je obhajované dvoma zásadnými faktami, a to obmedzením príjmu nasýtených tukov, a obmedzenie príjmu červeného mäsa. Tieto potravinové skupiny sú najčastejšie asociované s ochoreniami kardiovaskulárneho systému, tukového metabolizmu...

316× prečítané

Slnečná výživa – prvá časť

Vitamín D predstavuje výživnú látku, ktorá je pre ľudský organizmus nepostrádateľná. Jeho pozitívne účinky sa zďaleka netýkajú len kostí, ale zasahujú do mnohých oblastí nášho zdravia. Vitamín D výrazne posilňuje našu schopnosť odolávať závažným chronickým ochoreniam.

697× prečítané

Slnečná výživa – druhá časť

Počas vývoja ľudstva sme boli neustále vystavení slnečnému žiareniu, ktoré je nevyhnutné na tvorbu vitamínu D. Obavy z rakoviny kože nás naučili vyhýbať sa priamemu slnku, čo v konečnom dôsledku viedlo k celosvetovému poklesu hodnôt vitamínu D v našich organizmoch.

563× prečítané

Moringa – vyšší vek nie je prekážkou

Výživa seniorov je špecifická nutričná oblasť. Nedostatky výživy vieme kompenzovať vhodnými nutričnými odporúčaniami a významne tak prispieť ku kvalite života vo vyššom veku. Podiel starších osôb v Európe sa podľa údajov WHO zvýšil až na 25%.

1342× prečítané