Histamínová intolerancia: príznaky, diagnostika, liečba, diéta a zakázané potraviny

Histamínová intolerancia: príznaky, diagnostika, liečba, diéta a zakázané potraviny

O histamínovej intolerancii počúvame čoraz častejšie. Túto skutočnosť nepochybne vyvoláva aj fakt, že ňou v posledných rokoch trpí čoraz viac ľudí.

O histamínovej intolerancii počúvame čoraz častejšie. Túto skutočnosť nepochybne vyvoláva aj fakt, že ňou v posledných rokoch trpí čoraz viac ľudí. 

Prečo je tomu tak? 

Čo ju spúšťa histamínovú intoleranciu, ako ju správne diagnostikovať? Pre mnohých ľudí je dôležitejšia otázka: “Ako zmierniť príznaky histamínovej intolerancie?” 

Na tieto a s nimi súvisiace otázky si odpovieme v nasledujúcich riadkoch. Upokojíme vás! Aj napriek tomu, že diagnostika HIT (skratka pre histamínovú intoleranciu) je pomerne zložitá, viete ju dostať pod kontrolu zmenou jedálnička, zdravou životosprávou a správnymi doplnkami výživy.

Čo je histamín 

Histamín je biologicky aktívna látka nachádzajúca sa v mnohých živých organizmoch. Je prítomný v niektorých baktériách, rastlinách, či v jede hmyzu. U ľudí sa nachádza takmer vo všetkých tkanivách. V našom tele je prítomný pri množstve dôležitých procesov. Podporuje delenie a rozmnožovanie buniek, podieľa sa na prenose chemických signálov, zastáva funkciu hormónu bdelosti, podporuje pamäť a učenie. Tak podstatný a predsa môže jeho nahromadenie narobiť veľké problémy.

Čo je histamínová intolerancia?

HIT – Histamine intolerance

Histamínová intolerancia nie je alergia (ako sa väčšina ľudí domnieva), ale ochorenie, ktoré je charakterizované precitlivenosťou na histamín, teda jeho intoleranciou. Označuje sa aj ako porucha metabolizmu histamínu. Histamín sa prirodzene vytvára v našom organizme, ale do tela ho prijímame aj potravinami. Niektoré majú však prirodzene vysoký obsah tejto aktívnej látky. Istí ľudia sú na histamín v potravinách citlivejší viac ako iní. Vtedy sa môže prejaviť ochorenie známe ako histamínová intolerancia, ktorá spôsobuje rôznorodé ťažkosti.

Mechanizmus vzniku intolerancie na histamín

Ak je v tele histamínu priveľa, organizmus ho nedokáže odbúrať. Hladina histamínu sa teda zvyšuje a vzniká histamínová intolerancia. Zjednodušene možno povedať, že ide o situáciu, keď nastal nepomer medzi prísunom a mechanizmom odbúravania histamínu. Chybná rovnováha môže vzniknúť na základe viacerých činiteľov:

  • zvýšený obsah histamínu v potrave
  • zvýšený prísun látok, ktoré uvoľňujú histamín, takzvané histamínové liberátory
  • prísun látok , ktoré blokujú enzým rozkladajúci histamín
  • vyplavením telu vlastného histamínu vo zvýšenej miere
  • zníženou funkciou enzýmu pôsobiaceho na rozklad histamínu

Histamín sa v tele za normálnych okolností odbúrava enzýmom diaminooxidáza (DAO). Problém nastáva, keď naše telo histamín nedokáže odbúrať a v tele sa hromadí. Dochádza k nerovnováhe medzi histamínom a DAO. Telo sa následne borí s histamínom, ktorý prijíma potravou. Ťažkosti, ktoré človek s histamínovou intoleranciou prežíva, vzbudzujú pocit, akoby sa pre neho jedlo stalo nepriateľom

U každého je funkčnosť DAO daná geneticky a môže sa líšiť. Funkčnosť tiež klesá vekom a môžu ju ovplyvňovať aj niektoré lieky, ktoré podporujú uvoľňovanie histamínu alebo blokujú aktivitu enzýmu DAO. 

???? Zdroj: Histamine and histamine intolerance

  • Histamínová intolerancia postihuje približne 3 % populácie.
  • 80 % z toho je v strednom veku.
  • Častejšie zasahuje ženy.

Dnes však vieme, že táto problematika je oveľa komplikovanejšia a nie vždy je príčinou enzymatické poškodenie. Na vine môže byť nesprávna životospráva, alkohol, zvýšený stres, nevhodné stravovanie či príliš veľký príjem histamínu zo stravy. Takisto môže byť dôvodom prekonanie vážnejšieho ochorenia respektíve časté alebo dlhodobé užívanie liekov.

Aké sú príznaky histamínovej intolerancie (HIT)

Príznaky HIT môžu byť u každého individuálne a môžu sa objaviť samostatne alebo aj naraz. Niektoré príznaky sa môžu prejavovať v menšej miere, iné zas vo väčšej. I tieto dôvody častokrát znemožňujú identifikáciu, že ide práve o intoleranciu na histamín.

Najčastejšími príznakmi sú:

  • problémy so zaspávaním
  • nervozita
  • opúchanie sliznice nosa, senná nádcha, kýchanie, chrapot, problémy s dýchaním
  • únava
  • kŕče
  • kožné prejavy – svrbenie, vyrážky, fľaky
  • búšenie srdca alebo zmena srdcového rytmu
  • zmeny krvného tlaku
  • ťažkosti s dýchaním
  • tráviace problémy
  • bolestivá menštruácia
  • tráviace ťažkosti, plynatosť, nadúvanie, hnačky, zápcha, bolesti brucha, pálenie záhy, zvracanie
  • svrbenie pokožky, vyrážky, začervenanie

Ako sa histamínová intolerancia diagnostikuje?

Aj napriek tomu, že HIT je pomerne častým tráviacim problémom, jej diagnostika nie je vôbec taká jednoduchá. Keďže histamín plní rôzne funkcie v dýchacej, tráviacej, nervovej, endokrinnej, vylučovacej sústave a ovplyvňuje predovšetkým hladké svalstvo, je často veľmi náročné si príznaky choroby spájať s jedlom a potravinami. Príznaky sú naozaj rôznorodé a najmä individuálne. To je dôvod prečo môže trvať roky, kým vám lekári diagnostikujú HIT.

A ak sa tak aj stane, je pomerne vysoko pravdepodobné, že to nemusí byť ten správny záver. U nás ju najbežnejšie diagnostikuje alergológ zo vzorky odobratej krvi. Pacient s čerstvou HIT diagnózu odchádza domov s letákom obsahujúcim zoznam zakázaných potravín. A tu nastáva problém. Drvivá väčšina sa v tomto bode zasekne, začne jesť 10 potravín dookola v domnienke, že všetky ostatné mu budú škodiť a neuvedomuje si, že si tým škodí oveľa viac. 

Žiaľbohu (a to treba úprimne dodať) sa táto diagnóza často stanovuje aj ako posledná možná alternatíva, keď sa „dostupné“ diagnózy vylúčili. Poviete si, ako je to možné? Nuž, faktom je, že mnohé z črevných ochorení – ako napr. následky dysbiózy črevného mikroprostredia (narušená črevná mikrobiota, zápal, zvýšená priepustnosť sliznice, imunologická reakcia na niektoré potraviny alebo látky) sú ešte stále pomerne neprebádaným prostredím. V našich zemepisných šírkach sa o nich vie dosť málo a ešte menej o ich spôsoboch liečby. 

Celá HIT téma je teda omnoho komplexnejšia ako sa na prvý pohľad zdá: Ak človek pravidelne trpí niektorými z vyššie popísaných symptómov, mal by vyhľadať odbornú pomoc alergológa – imunológa. Test na histamínovú intoleranciu sa robí z krvi, z ktorej sa v laboratóriu zistí hodnota a funkcia enzýmu DAO. Zároveň sa vykonáva aj eliminačno-expozičný test, ktorým sa pacient testuje na histamínovú intoleranciu doma (popísaná nižšie). Na stopercentné zistenie HIT je popri krvných testoch a eliminačnej diéte zrejme nutný aj niektorý z nasledujúcich vyšetrení:

  • vylúčenie intolerancie sacharidov (laktóza, sorbitol, fruktóza, glukóza)
  • vylúčenie celiakie a funkčnej poruchy čriev (napr. autoimunitné zápalové ochorenie či SIBO)
  • vylúčenie črevnej infekcie (baktérie, parazity, vírusy)
  • pečeňové testy
  • testy na stanovenie zápalových markerov
  • niekedy je nutné vykonať aj CT, magnetickú rezonanciu, endoskopiu žalúdka, čriev, kožnú biopsiu
  • vylúčenie alergie (kožné testy, krvné testy)
  • test imunitného systému

Ako sa pripraviť na diagnostické vyšetrenie

  • Diagnostika prebieha z bežného krvného odberu
  • Krv sa na základné vyšetrenia odoberá nalačno
  • Pacient by mal byť dostatočne hydratovaný, odporúča sa 6-12 hodinové hladovanie, 
  • pričom pacient nesmie piť sladké nápoje a alkoholické nápoje – mal by piť len vodu.

Kto robí test na histamínovú intoleranciu? 

Príznaky histamínovej intolerancie odhaľuje alergológ, či imunológ. Ten urobí podrobný rozbor jednotlivých príznakov. Lekár musí brať do úvahy nielen váš aktuálny stav, ale aj zdravotné problémy, ktoré ste mali v minulosti. Dôležitý je totiž nielen charakter prejavov, ale aj okolnosti, za akých vznikajú, životný štýl, stravovacie návyky a charakter práce.

Konečný verdikt môže, ale aj nemusí odznieť po laboratórnych vyšetreniach. Lekárovi pomôže, ak si budete denne viesť záznamy o skonzumovaných potravinách a nápojoch, a keď si poznačíte príznaky, ktoré sa u vás priebežne vyskytujú. A samozrejme, musí vedieť aj o všetkých chorobách, na ktoré sa liečite, resp. o všetkých liekoch, ktoré užívate. Všetky tieto kroky je dobré konzultovať s lekárom a viesť si denník, do ktorého si zapisujete čas a presný zoznam jedál i príznaky po požití vrátane presného popisu stolice. Tieto poznámky sú častokrát pre ďalšie diagnostikovanie smerodajné!

Potraviny s vyšším obsahom histamínu

Medzi potraviny s vysokým obsahom histamínu, ktoré najpravdepodobnejšie vyvolajú u osoby s histamínovou intoleranciu zdravotné ťažkosti, patria:

  • zrejúce syry (najmä ementál, čedar, camembert)
  • tavené syry
  • probiotické jogurty, bryndza
  • údené a fermentované mäso (klobásy, párky, šunky, salámy)
  • ryby (sušené ryby, ančovičky, tuniak, sardinky, makrela)
  • morské plody
  • kyslá kapusta
  • kvasené a konzervované potraviny (nakladané uhorky, čalamáda)
  • tofu
  • sójová omáčka
  • paradajky (omáčky, pretlaky, kečup)
  • baklažán
  • špenát
  • avokádo
  • strukoviny (sója, hrach, šošovica, cícer)
  • droždie (teda aj výrobky z nich ako kysnutý chlieb, koláče)
  • alkohol (víno, šampanské, pivo)
  • čokoláda, kakao

Potraviny, ktoré narúšajú rozklad histamínu a ktorých účinky tiež môžu vyvolať u histaminika komplikácie:

  • alkohol
  • káva (problematický môže byť kofeín)
  • čierny čaj, niektoré z bylinných čajov, nápoje kolového typu
  • paradajky
  • jahody, maliny, brusnice a iné lesné ovocie
  • citrusy
  • ananás, papája
  • čokoláda, kakao
  • orechy (niektoré druhy, napríklad vlašské)
  • surový vaječný bielok
  • morské plody
  • ocot
  • korenie (štipľavá paprika, čili, škorica, aníz, muškátový orech, kari, sladké drievko)
  • konzervačné látky a farbivá v potravinách

Zakázané potraviny vs.  čo môžem jesť?

Všetko vyššie spomenuté môže znieť dosť odstrašujúco. No HIT vôbec nie je taká strašná diagnóza, ako ju mnohí vykresľujú. Áno, musíte zmeniť svoju životosprávu, no na druhej strane ide o investíciu do vášho zdravia. Stačí vám osvojiť si zopár základných pravidiel: 

  • základ je vyhnúť sa polotovarom a spracovaným konzervovaných potravinám, ktoré sú plné zbytočných farbív, ochucovadiel a éčok.
  • nejedzte fermentované a zrejúce potraviny
  • preferujte čerstvé potraviny

Na začiatok sa odporúča tzv. eliminačná diéta:

Základ eliminačnej diéty spočíva v príjme potravy s nízkym obsahom histamínu po dobu 4 až  6 týždňov. Ak sa po tejto dobe príznaky zmiernia a človek sa začne cítiť lepšie, je to  znamenie, že je na dobrej ceste. Z našich skúsenosti zo styku s intoleranciou na histamín sú reakcie na potraviny veľmi rozdielne a budete si to musieť otestovať sami na sebe. Zo začiatku odstránite z jedálnička všetky potraviny a postupom času pridávate jednu po druhej, aby bola identifikácia reakcie na tú ktorú potravinu jednoduchšia. Znášanlivosť potravín je veľmi individuálna, takže človek si to musí odskúšať vyslovene sám na sebe.

Dobrá správa je, že histamínová intolerancia môže byť dočasná, takže po uplynutí prvého obdobia môžete vyskúšať konzumovať malé množstvá jedál s vyšším obsahom histamínu. Bezhistamínová diéta pomôže znížiť hladinu histamínu v tele a dostane organizmus znova do rovnováhy. 

Odporúčané potraviny pri histamínovej intolerancii

Prvým liečebným krokom je už teda histamínová diéta. Pre prípravu bezhistamínových jedál sa vo všeobecnosti odporúča uprednostniť čerstvé potraviny pred konzervovanými. K najvhodnejším potravinám a nápojom patria:

  • zemiaky, ryža, cestoviny, cereálie,
  • MLIEČNE – obyčajné mlieko, smotana, čerstvý syr – čerstvý smotanový, syr typu ricotta, cottage …,
  • ZELENINA – ako hlávkový šalát, karfiol, brokolica, čakanka, uhorka, mrkva, cesnak,  huby, cuketa, špargľa, cibuľa, reďkovka, ostatné podľa individuálnej znášanlivosti …
  • OVOCIE – jablká, hruška, banán, melón – žltý aj červený (vodový), figy, hrozno, mango, rebarbora, ostatné podľa individuálnej znášanlivosti …,
  • TUKY, OLEJE – čisté maslo, čistý rastlinný olej, bravčová masť, oškvarky …,
  • MÄSO, HYDINA, RYBY sa odporúčajú iba úplne čerstvé,
  • ČERSTVÉ VAJCIA,
  • NÁPOJE – voda alebo nesýtená minerálna voda, prírodné zeleninové a ovocné šťavy z povolených surovín,
  • ALKOHOL – čistá vodka, gin, biely rum (malé množstvo!).

Je nutné podotknúť, že každý organizmus je iný a jedinečný. Preto je tento zoznam vhodných a nevhodných potravín len orientačný. Na niektoré druhy potravín, napr. chlieb, mlieko sú rozporuplné názory. Za smerodajný zoznam znášanlivosti potravín pre diagnostickú a liečebnú eliminačnú diétu pri histaminóze sa považuje tzv. švajčiarsky zoznam potravín. Vždy je to len o konkrétnom človeku, aby zistil, ktoré potraviny sú preňho OK a ktoré už nie. Pomôckou by pre vás mohli byť aj recepty vhodné pre histaminikov aj počas eliminačnej diéty. Znášanlivosť potravín si človek musí vyskúšať sám na sebe a sledovať svoj zdravotný stav. 

Veríme, že sme vám týmito informáciami vniesli trošku svetla do tmy. Je to síce náročné ochorenie, no dá sa s ním žiť aj dostať pod kontrolu. Najdôležitejšia je správna diagnostika, bez ktorej nie je možná správna liečba. Informujte sa u vášho lekára (alergológa/imunológa) a neváhajte sa poradiť aj s výživovým poradcom.

Interakcia histamínu s liekmi – uvoľňovače histamínu 

U každého pacienta s HIT treba spraviť dôslednú analýzu užívaných liekov. Mnohé totiž fungujú ako uvoľňovače histamínu, iné blokujú jeho metabolizmus (navodia dočasnú nefunkčnosť enzýmu DAO), niektoré blokujú účinky vitamínu B6 (potrebného pre aktivitu DAO). 

  • Z často používaných ide hlavne o niektoré kŕče uvoľňujúce a bolesť odstraňujúce (spazmolytiká, analgetiká), napr. Algifen, Novalgin či Quarelin (obsahujúce metamizol), nesteroidné antiflogistiká (protizápalové lieky), napr. Ibuprofen, Aspirin, Acylpyrin, Anopyrin, niektoré antibiotiká, napr. amoxicilín (obsah kyseliny klavulovej), cefuroxím (Zinnat, Axetin, Xorimax), lieky na znižovanie vysokého krvného tlaku (s účinnou látkou verapamil, blokátor kalciových kanálov, Amicloton či TARKA), určité lieky tlmiace depresie (tzv. inhibítory MAO či s obsahom amitryptilínu, Cymbalta či Alventa, ale aj Diazepam), imunomodulátory (lieky podporujúce obranyschopnosť) napr. Humira či Plaquenil, niektoré lieky na vykašliavanie a zlepšenie dýchania (s obsahom acetylcysteínu, ambroxolu či aminofylínu, ACC Long, Ambrobene, Solmucol či Ambrosan) alebo lieky na liečbu žalúdočného dyskomfortu (Degan), malárie (chlorokvín) či tuberkulózy (izoniazid).

Zoznam látok a liečiv, pri ktorých treba zvýšiť opatrnosť je pomerne dlhý. Ďalší z dôvodov, prečo si je vždy potrebné podrobne preštudovať príbalový leták, najmä novo ordinovaných liekov. Taktiež sa vždy uistite, že Váš ošetrujúci lekár vie o tom, že trpíte histamínovou intoleranciou. Rovnako tak sa aj o tom, či je pre vás vybraný liek alebo výživový doplnok bezpečný informujte v lekárni. Medzi spúšťače histamínovej intolerancie patria aj niektoré lieky, patogény i probiotiká (o ktorých píšeme nižšie)

  • Lieky uvoľňujúce histamín (histamínové liberátory): analgetiká (morfín, petidín, kodeín, metamizol), protizápalové lieky (aspirín a podobné), antibiotiká (D-cykloserin, chlorochin, pentamidin), anti-hypotoniká (dobutamin), antihypertenzíva (verapamil, alprenolol), antitusiká (kodeín), cytostatiká (cyklofosfamid). diuretiká (amilorid), lokálne anestetiká(mesocain, procain, marcain, prilocain, anestetiká…

Hrubiško (2011): „Histamínová intolerancia. Známa neznáma“, brožúrka k Daosinu

Je histamínová intolerancia dedičná?

HIT sa dá získať, ale aj zdediť. Dedičnosť hrá však v tomto prípade malú úlohu, resp. je to max do 1% populácie, zvyšok je získaná histamínová intolerancia.

Histamínovú intoleranciu  rozdeľujeme na 3 základné typy (Sanislo, Hruškovič 2019):

  • primárna histamínova intolerancia – spôsobená genetickou poruchou, ktorá sa prejavuje zníženou hladinou enzýmu, ale aktivita enzýmu môže byť normálna,
  • sekundárna histamínová intolerancia – nededičná, kde ako príčina môže byť infekčné ochorenie zväčša chronické, chronický zápal, intoxikácia, ale aj chýbajúce vitamíny, minerály, prejavujúca sa najmä zníženou aktivitou enzýmu, zatiaľ čo hladina enzýmu môže byť normálna,
  • terciárna histaminová intolerancia – tento typ neznášanlivosti je diametrálne odlišný od predchádzajúcich dvoch, pretože je prítomný problém nadprodukcie škodlivého substrátu. Tento typ intolerancie súvisí so selekciou črevných baktérií, ktoré produkujú prebytok škodlivého substrátu vo zvýšenom množstve.

V prípadoch zdedenej histamínovej intolerancie je to pol na pol. Aj napriek tomu, že mutácia znižujúca koncentráciu a účinnosť enzýmu pre odbúravanie histamínu je prítomná, nemusí sa prejaviť príznakmi typickými pre pacientov trpiacimi histamínovou intoleranciu.

Histamínová intolerancia a tehotenstvo

Hoci predošlá časť článku možno mnohé potenciálne mamičky a ich partnerov vyľakala, tu prichádzajú dobré správy. Histamín je dôležitý počas celého tehotenstva. Napomáha správnemu rozvoju placenty, počas pôrodu zvyšuje efektivitu kontrakcií maternice. Preto býva tehotenstvo pre ženy trpiace touto diagnózou často obdobím úľavy. Ženám často ustupujú ťažkosti, dokonca sa zmierňujú prejavy.

Vo všeobecnosti sa nepozoroval vplyv histamínovej intolerancie na otehotnenie (zdroj: štúdia Wang a kol. (2016)). Ďalšou dobrou správou je, že histamínová intolerancia nemá škodlivý vplyv na vývoj plodu, takže tehotné HIT-ky majú prakticky rovnakú šancu na donosenie zdravého bábätka ako zdravé ženy.

Problémy skôr spôsobuje liečba, ktorá sa musí včas prerušiť, aby nedošlo k prípadným komplikáciám. Budúca mamička totiž buď užíva výživové doplnky s obsahom diaminoxidázy, v prípade že nepostačujú alebo ich neznáša, tak sa prechádza na liečbu anihistaminikami. Všeobecne platí, že takáto pacientka je pod dohľadom gynekológa-pôrodníka, ktorý vedie poradňu v spolupráci s imunoalergiológom, sledujúcim priebeh a prejavy histamínovej intolerancie.

A čo dojčenie a histamínová intolerancia?

Mamičky s histamínovou intoleranciou nielenže môžu dojčiť, sú k tomu priamo povzbudzované. Prirodzene, musí sa upraviť liečba tak, aby do mlieka neprechádzali lieky, ktoré by mohli ovplyvniť bábätko. Preto pri nutnosti ich užívania je potrebné dojčenie prerušiť. Pacientka by si ale tento preparát rozhodne nemala dávkovať sama, vždy sa musí poradiť s lekárom.

Dojčenie ale predstavuje ochranný faktor proti rozvoju histamínovej intolerancie. Čím dlhšie žena dojčí, tým je menšia šanca, že sa genetický predpoklad k nedostatku tohto enzýmu prejaví. Môže nastať situácia, že síce bábätko zdedilo mutáciu znižujúcu koncentráciu a účinnosť enzýmu pre odbúravanie histamínu, ale nikdy nebude trpieť prejavmi histamínovej intolerancie.

Liečba histamínovej intolerancie

Najefektívnejší spôsob, ako sa zbaviť zdravotných ťažkostí pri histamínovej intolerancii, je jednoducho vynechať potraviny s vysokým obsahom histamínu (ako sme si spomenuli vyššie), prípadne potraviny, ktoré spôsobujú uvoľňovanie histamínu uloženého v ľudskom tele. Skvelým sprievodcom na ceste za plnohodnotnejším životom sú aj výživové doplnky a antihistaminiká. Jedným z najúčinnejších prírodných antihistaminík je Moringa Caribbean Anti-Histamin pozostávajúci z kombinácie 3 zložiek: čistého prášku zo sušených listov moringy, 95% kvercetínu a vitamínu C z extraktu zo šípky

  • Moringa je zdrojom 46-tich prírodných antioxidantov, pôsobí ako prevencia proti chrípke a virózam. 
  • Kvercetín  je vzácny antioxidant rastlinného pôvodu s vysokým antioxidačným potenciálom, s mimoriadne vysokou biologickou dostupnosťou a s účinným faktorom na intoleranciu histamínov. Priamo blokuje uvoľňovanie histamínu z buniek, stabilizuje bunkové membrány a tým účinne bráni uvoľneniu histamínu do okolitých tkanív a krvi. Preukazuje, okrem antioxidačných vlastností aj protizápalové – kardioprotektívne (srdce povzbudzujúce) a protirakovinové účinky. Účinne znižuje tvorbu histamínu a hladinu zápalového enzýmu COX2. Zároveň tento prírodný flavonoid podporuje antioxidačné účinky vitamínu C. 
  • Bio Vitamín C extrakt zo šípky je najčistejšia a biologicky najvhodnejšia forma vitamínu C pre ľudský organizmus. Je vyrobený šetrným spôsobom z plodov šípky. V kombinácii s kvercetínom prispieva k zlepšeniu imunitnej odpovede organizmu. Účinne napomáha k zmierneniu alergických prejavov, vďaka jeho schopnosti deaktivovať histamín.

HIT ako spúšťač ochorení?

Vyššie spomínané kroky sú mimoriadne dôležité. S HIT idú totiž ruka v ruke aj mnohé pridružené ochorenia a alergie ako celiakia, intolerancia laktózy, alergia na BKM, SIBO a podobne. Okrem toho môže človek užívať dlhodobo nejaké lieky, ktoré pôsobia inak ako pri pacientovi s HIT, ktorý lieky neužíva. Rovnako je veľmi dôležitým aspektom životospráva – stres, spánok, fyzická aktivita, a tak ďalej. Práve preto je pochopenie tejto diagnózy také náročné.

  • S histamínom môžu súvisieť  aj tieto ochorenia: únavový syndróm, atopický ekzém, angioedém, solárna dermatitída, hnačky a kŕče neznámeho pôvodu, syndróm  dráždivého čreva, Crohnova choroba a ulcerózna kolitída, nevysvetliteľné bolesti kĺbov, šliach, niektoré depresie, úzkosti, arytmie, patologicko tehotenstvo,  schizofrénia, reumatoidná artritída.

Najčastejšie otázky k histamínovej intolerancii

  • Dá sa z HIT vôbec niekedy dostať?

Dá. Avšak nikdy sa už nevrátite späť do normálu – teda k starej životospráve. 

  • Môžem pri HIT jedlo zohrievať?

Zohrievaním sa histamín netvorí! A ak ste niekde čítali opak, je to hlúposť. Histamín sa tvorí státím i to však nie v takej miere ako si niektorí myslia. Samozrejme neskladujeme jedlo 2-3 dni v chladničke. 

  • Môže byť histaminik vegán?

Môže. Veľa vegánov dostalo HIT dokonca pod kotrolu.

  • Existujú nejaké lieky, ktoré vyliečia HIT?

Nie. Ale existujú vitamíny, ktoré môžu príznaky zmierniť. K zmierneniu gastro – alergických a zápalových prejavov účinne napomáha čistý prášok zo sušených listov Moringa Caribbean  obohatený o Quercetin a BIO Vitamín C extrakt zo šípky Moringa Caribbean Anti-Histamin

Histamínová intolerancia a káva

Ako sme si už spomínali, existuje pomerne dlhý zoznam položiek, ktoré „hitkári“ nemôžu, respektíve by si pri ich užívaní mali dávať pozor. Mnoho zdrojov uvádza aj informáciu, že problémová je i káva. Opäť to neplatí u každého, ale je známych viacero prípadov ľudí, ktorým bežná káva nerobí dobre.

Fakt je, že príliš kofeínu sa pri HIT neodporúča, pretože kofeín zvyšuje hladinu histamínu. Okrem toho káva, ale aj mnoho čajov obsahuje ďalšie biogénne amíny, ktoré môžu zhoršovať stav. Ak to však človek nepreháňa a má pod kontrolou aj celý jedálniček, môže sa vyhnúť naplneniu svojho osobného denného histamínového limitu aj pri niekoľkých šálkach čajoch a kávy.

  • Ideálne piť bezkofeinovú. Dnes sa už robia s chuťou a vôňou, ktorá je takmer na nerozoznanie od bežnej kofeínovej. Sám takú pijem niekoľko krát za deň a nemám žiadne problémy s histamínovými reakciami.
  • Uprednostnite 100% Arabicu (menej dráždi žalúdok)
  • Ak potrebujete nakopnúť a dať si kávu s kofeínom, uprednostňujte čerstvo praženú – napríklad z rôznych malých lokálnych pražiarní, kde viete že bola pražená v priebehu posledných pár týždňov.
  • Robte si slabšiu až stredne silnú kávu
  • Uprednostnite espresso (napríklad z domáceho automatu, ktorý kávu čerstvo namelie a potom pretlačí horúcou vodou).
  • Vyhnite sa instantným kávam a “turkom”.

Existuje domáci test na histamínovú intoleranciu?

Existuje. Testovacia sada je veľká asi ako pero a má aj podobný tvar. Prístrojom odoberiete vzorku jedla a špeciálne tekutiny vyextrahujú histamín z potraviny. Následne sa vyhodnotí, či vzorka neobsahuje žiadny, málo alebo veľa histamínu. Výsledky sú známe o 5 minút.

Pacient následne sám vyhodnotí, či je hladina histamínu v konkrétnom jedle prijateľná alebo nie. Sami najlepšie viete, ako vaše telo reaguje a preto sa riaďte svojimi skúsenosťami. Test vám má len pomôcť v rozhodovaní, ktorým jedlám sa rozhodne vyhýbať a ktoré sú pre vás vhodnejšie. Toto testovanie slúži ako pomôcka pre pacientov, ktorí majú diagnostiku už za sebou. Určite sa neodporúča ako prostriedok sebadiagnostiky tohto ochorenia. Na jej identifikáciu je potrebný rad komplexných vyšetrení!

Histamínová intolerancia a probiotiká

Pri výbere vhodných probiotík (nielen pri HIT) treba myslieť na to, že existuje veľa rôznych bakteriálnych druhov a kmeňov, univerzálne probiotikum nenájdeme. Ich výber závisí od účelu, na ktorý ich potrebujeme užívať (antibiotická liečba, hnačky, atopický ekzém…), zvlášť dôslední treba byť pri HIT, keďže niektoré probiotické kmene dokážu produkovať biogénne amíny akým je aj  histamím. HIT pacienti nezriedka trpia aj inými intoleranciami a potravinovými alergiami (napr. neznášanlivosť laktózy, celiakia…), čo opäť môže sťažovať výber,  niekedy je preto nutné vyskúšať viacero probiotík a nájsť pre seba to najlepšie.

Ktoré probiotické kmene sú vhodné pri HIT?

  • Bifidobacterium longum a Bifidobacterium infantis
  • Bifidobacterium breve
  • Lactobacillus rhamnosus 
  • Lactobacillus plantarum 
  • Medzi probiotické kmene, ktoré sú vhodné/prospešné alebo neškodné pri HIT patrí L. reutri (znižuje prozápalové cytokíny), L. salivarius (u niektorých kmeňov sa potvrdila schopnosť obmedziť degranuláciu žírnych buniek), L.gasseri (reguluje alergický zápal) a L. acidophilus.

Ktorým probiotickým kmeňom sa pri HIT radšej vyhnúť?

  • Lactobacillus casei
  • Lactobacillus bulgaricus
  • Lactobacillus helveticus 
  • Streptococcus thermophilus
  • Bacillus coagulans

Ide o orientačný prehľad, mnohé kmene sa ešte len skúmajú, a ako som už spomínala, každý si musí nájsť to svoje probiotikum alebo kombináciu viacerých, ktoré mu najviac vyhovujú (zdroj: tvojlekarnik.sk)

Informácie uvedené na stránke neslúžia ako náhrada návodu na použitie lieku ani nenahrádzajú návštevu lekára. Pred užitím lieku si dôkladne prečítajte príbalovú informáciu lieku.


Moringa Caribbean Anti-Histamin

Pôvodná cena bola: 39,90€.Aktuálna cena je: 35,92€.

Čistý prášok zo sušených listov Moringa Caribbean vo veganských kapsuliach obohatený o Quercetin a BIO Vitamín C extrakt zo šípky.

Na sklade

Nákupný košík
Návrat hore