Železo patrí k najdôležitejším prvkom. Nedostatok železa je veľmi rozšírený, a to predovšetkým u žien vo veku 13 až 49 rokov a u detí medzi prvým a druhým rokom.
V 100 g čerstvých listov Moringy alebo v 25 g prášku z rozomletých sušených listov je ho dostatočné množstvo na pokrytie požiadavky na denný prívod železa dospelého človeka. Tento kovový prvok je dôležitý na tvorbu krvného farbiva hemoglobínu a tým aj na transport kyslíka v krvi a dodávku kyslíka bunkám. Železo ďalej zohráva dôležitú úlohu ako kofaktor pri tvorbe enzýmov, neurotransmiterov, proteínov a hormónov. Železo je tiež súčasťou enzýmov, ktoré sú zodpovedné za správne trávenie a dýchanie. Posilňuje tiež imunitný systém.
Železo prítomné v mäse sa vstrebáva dobre, neplatí to však o železe v mlieku či výrobkoch z obilnín. O železo nás ochudobňuje káva, červené víno a čierny čaj. Rovnako aj tabletky s obsahom železa sa často zle absorbujú a spôsobujú zápchu.