„V prvej polovici svojho života obetujeme svoje zdravie, aby sme získali peniaze, v druhej obetujeme peniaze, aby sme zdravie získali späť.“ Voltaire

Keď sa môjho 92-ročného otca pýtajú: „Ako sa máš?“, odpovedá: „Dobre, keď pomyslím na iné možnosti,“ a začne sa smiať. Starnúť chce každý, zato byť starý nechce byť nikto. Môj otec sa teší dobrej kvalite života; stále žije sám, pretože v starobe objavil zdravú stravu a stále sa venuje športu, v súlade s mottom: „Kto odpočíva, ten zhrdzavie.“ Každý deň robí zhyby, šliape na rotopede a dokonca chodí do fitness štúdia pracovať na svojich svaloch. Stravu si vyberá uvážene a konzumuje aj prírodné doplnky stravy, ako sinicu AFA a odnedávna aj Moringu. Zámerne sa vyhýba synteticky vyrábaným potravinovým doplnkom či monopreparátom. A mentálne je na tom tak dobre, že usporadúva prednášky na školách o svojich životných skúsenostiach a vlani dokonca vydal svoju autobiografiu „Život medzi vojnou a mierom“.

Básnik Eugen Roth kedysi napísal: 

„Čo pripraví lekára o jeho chlieb? 
A) zdravie B) smrť
A tak lekár, aby sám mohol žiť, udržuje nás kdesi medzi tým.“ 

Ale takéto „udržiavanie“ kdesi medzi zdravím a smrťou stojí nemeckých poistencov ročne asi 280 miliárd eur a tým dosahuje približne takú výšku ako celý federálny rozpočet. Ak si si zvykol na aspirín, skutočne si myslíš, že tvojmu telu naozaj chýba aspirín? Medikamenty so svojimi podozrivými vedľajšími účinkami ti nikdy nedokážu navrátiť tvoje chatrné zdravie, ak príčinou, že si ho stratil, je nedostatočný výber vhodných potravín. Práve naopak, väčšina liekov ti ešte odoberá cenné živiny a ďalej zhoršuje celkovú bilanciu živín.