Tropický strom, ktorý u nás stále nemá zaslúženú priazeň, nie je žiadnym zázračným homeopatikom a odpoveďou na najzákernejšie choroby sveta. Je to proste rastlina, ktorej účinky vás presvedčia o nesmiernej sile prírody.

Na Slovensku je táto, pôvodom indická rastlina, pomerne neznáma. A to je naozaj škoda. „Hoci nie veľa ľudí doteraz počulo o moringe, čoskoro sa stane, že bude patriť k najhodnotnejším rastlinám sveta.” Takto hodnotil moringu Doktor Noel Vietmeyer z US National Academy of Sciences vo Washingtone.

Rastúce zdravie

Vitamínov a minerálov skrývajú listy moringy neúrekom. Nájdete v nich vitamíny skupiny B1-B12, vitamín C, vitamíny rozpustné v tukoch A, D, E, K. Určite poznáte prírodné produkty bohaté na antioxidanty. Brokolica, sladké zemiaky či zázvor ich majú mnoho. Stačí ich pár, veď i to telu pomôže. Moringa ich má až neuveriteľných 46! K tomu ešte dodajte 18 esenciálnych aminokyselín, vysokú koncentráciu chlorofylu, významné množstvo omega 3, 6, 9 nenasýtených mastných kyselín a máte superpotravinu, na akú len tak nenarazíte.

Pomoc pri rôznych ochoreniach

Spomínané vitamínové a minerálové zloženie listov moringy pomáha pri problémoch s cievami, astme či Crohnovej chorobe. Listy pôsobia protizápalovo aj ako prevencia proti chrípke a nachladnutiu. Osvedčila sa i diabetikom, keďže dokáže znižovať hladinu cukru v krvi.Taktiež pomáha v boji proti únave a stresu. 

Moringa nezabúda ani na ženy. Vzácny prvok zeatín spomaľuje starnutie buniek, čo z neho robí úžasný anti-aging faktor pôsobiaci proti vráskam, vyznačujúcim sa pozitívnym účinkom na pokožku. Pôsobenie zeatínu podrobne študovali mnohé výskumné centrá. Môžeme spomenúť napríklad Dánske centrum pre molekulárnu gerontológiu.

Fascinovaná vedecká obec

Nie je tajomstvom, že moringa fascinuje rôzne popredné výskumné pracoviská. Napríklad aj jej schopnosť vyživovať naše bunky, je pre mikrobiológov dôvodom na bádanie.

„Látky prítomné v moringe prispievajú k tomu, že ľudské bunky a prakticky každý orgán, získajú na elasticite. Cytoplazmatická membrána je elastickejšia. Bunka umožňuje bezproblémový prísun živných látok a zbavuje sa škodlivých odpadových produktov. Bunka dýcha, vďaka moringe je dobre vyživovaná, a preto dlhšie žije. Moringa teda prispieva k regenerácii organizmu a vlastne predlžuje ľudský život,“ povedala uznávaná mikrobiologička Tatjana Gryaznevová. S moringou sa však spája veľmi často i množstvo mýtov. Desiatky portálov napríklad tvrdia, že moringa priamo lieči štyri či dokonca šesť druhov rakoviny. To je samozrejme nezmysel. Chemoterapia a biologické procedúry sa v liečbe rakoviny zatiaľ nedajú ničím nahradiť, no moringa je často spomínaná v súvislosti s tým, ako dokáže zmierňovať vedľajšie účinky chemoterapie. Prestížne univerzity (napríklad Univerzita Johna Hopkinsa), dôkladne študujú jej vlastnosti so zámerom vývinu vakcíny, ktorá by mohla s bojom proti zákernej chorobe pomôcť viac ako doteraz.

Pozor na mýty

Informácie o moringe sa tak často príliš nafukujú a pofidérne relácie ako televízna šou Dr. Oza dokážu túto výnimočnú rastlinu preniesť do sféry homeopatík a šamanských liečiv. Zaslúži si však oveľa viac pozornosti a rešpektu.

Jej liečivé účinky nie sú odpoveďou na všetky choroby sveta, no počet antioxidantov a účinných látok je v moringe neúrekom. Aj prestížny portál sciencedirect.com uvádza, že listy moringy obsahujú štyrikrát viac proteínov ako jogurt, desaťkrát viac vitamínu A ako mrkva či sedemnásťkrát viac vápnika ako mlieko.

 

Prehľad najdôležitejších zložiek a ich funkcií:

  • Esenciálne aminokyseliny: chránia pred voľnými radikálmi 
  • Vitamín A: dôležitý pre zdravý zrak 
  • Vitamín C: na posilnenie imunitného systému 
  • Vápnik: nevyhnutný pre zdravé zuby a kosti 
  • Horčík: stimuluje krvný obeh  
  • Draslík: zabezpečuje správny metabolizmus 
  • Železo: dôležité pre zásobovanie buniek kyslíkom 
  • Zinok: v organizme pôsobí protizápalovo 
  • Omega-3 mastné kyseliny: nevyhnutné pre správnu funkciu mozgu 
  • Zeatín: dôležitý chemický prenášač, ktorý všetky tieto látky dopravuje tam, kde majú pôsobiť