Moringu niekedy v Indii a Afrike nazývajú „mother's best friend“, najlepší priateľ matky.

Viac výdatnejšieho materského mlieka vďaka moringe  

Moringu niekedy v Indii a Afrike nazývajú „mother's best friend“, najlepší priateľ matky. A prečo? Pretože v priebehu tehotenstva a dojčenia zásobuje ženy nevyhnutnými živinami. Ideálne je zabezpečiť si ešte pred plánovaným tehotenstvom zásobu potrebných živín. Väčšina rozhodujúcich procesov nenarodeného plodu sa odohráva v prvých ôsmich týždňoch tehotenstva, kedy väčšinou ženy ani nevedia, že sú tehotné. Vzhľadom na to, že antikoncepčné piluly pripravujú telo o životne dôležité látky, postihnuté sú predovšetkým vitamín C, vitamín B6, vitamín B12 a kyselina listová, mala by žena, ktorá plánuje otehotnieť, najmenej šesť mesiacov pred počatím prestať brať pilulky a nahradiť ich iným druhom antikoncepcie. Počas tejto doby by mala jesť moringu, v ktorej sú príslušné živiny obsiahnuté v koncentrovanej podobe.  

Ako sa zistilo u zvierat, kravy, ktoré predtým dávali iba sedem litrov mlieka, s morigou primiešanou do krmiva doja v priemere desať litrov mlieka. Aj u ľudí sa takto stimuluje produkcia mlieka. Ako tvrdí Andreas Kraus z MoringaGarden®, pokiaľ dojčiace matky jedli prášok z moringy, pozorovali, že ich prsníky sú plné a napnuté. Niektoré sa dokonca sťažujú, že majú materského mlieka príliš veľa. Radí preto ženám, aby dieťa často a výdatne dojčili. Ženy, ktoré majú deti v neskoršom veku, často nemajú dostatok materského mlieka, aby svoje dieťa mohli hneď od začiatku výhradne dojčiť. Pre tieto ženy je moringa vyslovene požehnaním.   

Moringa počas tehotenstva 

Sotva existuje nejaká potravina, ktorá by obsahovala viac železa a kyseliny listovej ako práve moringa – tá je držiteľom svetového rekordu v obsahu beta-karoténu, vápnika a antioxidantov. 40 percent tehotných žien má nedostatok železa, 90 percent nedostatok kyseliny listovej. Tehotné ženy potrebujú viac než dvojnásobné množstvo kyseliny listovej v porovnaní so ženami, ktoré tehotné nie sú. Potreba vitamínu A je v tehotenstve zvýšená o 50 % a pre prvé mlieko je potrebných extrémne veľa antioxidantov, vitamínu E a beta-karoténu.

Potreba vápnika sa behom tehotenstva a dojčenia výrazne zvyšuje. To isté platí aj pre zinok, ktorého potreba sa zvyšuje u tehotných žien o 50 percent, pretože zinok je nevyhnutný na tvorbu buniek. Potreba proteínov sa v prvom trimestri tehotenstva zvyšuje až o 10 g, v druhom trimestri o 30 g. V druhej polovici tehotenstva je dvojnásobná potreba proteínov oproti stavu pred otehotnením. Prášok z listov moringy obsahuje takmer 30 percent bielkovín. Všetky základné aminokyseliny sú tu prítomné vo vyváženom profile, čo znamená, že zodpovedá tomu, čo ľudské telo skutočne potrebuje.

Vo všeobecnosti možno povedať, že behom tehotenstva a v priebehu dojčenia sa nijako nedá nahradiť zdravá, na živiny bohatá výživa. Mnohé z doplnkov pre tehotné obsahujú vyššie dávky železa a kyseliny listovej, čo však znižuje schopnosť tela prijímať zinok a nedostatok zinku zase zvyšuje riziko komplikácií v tehotenstve. Vzhľadom k pretrvávajúcemu dramatickému deficitu dôležitých látok v našej strave a mimoriadne vysokej potrebe živín behom tehotenstva a dojčenia je strom moringa nesporne zdravým riešením pre matku aj dieťa.